Din podcast om företagsobligationer, kreditmarknaden och finansiell ekonomi

144: Så funkar marknaden för energi

By on 2022/11/02 in Podcast with 2 Comments

En av årets stora valfrågor var elpriserna och framtiden för energimarknaden. Men det dominerar också politik och ekonomi både på global nivå och i Europa. Trots detta är det inte så många som vet vad som avgör elprisernas utveckling och hur den komplexa energimarknaden fungerar. För att reda ut detta och förklara vilka åtgärder som kan sänka priserna på kort och lång sikt har podden denna gång besök av Jakob Magnussen, chef för kreditanalysen i Danske Bank och mångårig energimarknadsexpert.

I avsnittet förklaras bakomliggande faktorer till det höga elpriset, en översikt av energimarknaden i norden, hur priset sätts i norden och hur det hänger ihop med resten av Europa (inkl det som händer nu Tyskland och Frankrike) och inte minst utsikterna framåt och de olika förslag som lämnats för att få ner priserna runtom på kontinenten, exempelvis av den nya svenska regeringen.

Musik i avsnittet:
Stevie Wonder – Blowin’ in the wind

About the Author

About the Author: Louis Landeman är chef för kreditanalysen på Danske Bank Markets Sverige sedan 2010. Han började sin karriär inom kreditmarknaden 1996 på Standard & Poor’s, där han satte kreditbetyg på flera stora europeiska bolag. Därefter har han varit på bland annat Bear Stearns, SEB och Credit Suisse. Gabriel Bergin arbetade tidigare som kreditanalytiker och strateg på Danske Bank Markets men är nu politisk tjänsteman i Stockholms Stad. .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There Are 2 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. 145: Den ljusnande framtid är vår? : Kreditvärden | 2022/11/28
  1. Magnus Lundin says:

    Känns som om Jakob spred lite felaktigheter. Som att Karlshamnsverket har producerat el för att försörja södra Sverige när det istället har varit igång för att elpriset varit högt. Sverige är Europas största exportör av el och importerar väldigt sällan el.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top