Din podcast om företagsobligationer, kreditmarknaden och finansiell ekonomi

Rekonstruktioner och konkurser – en översikt

By on 2020/04/16 in Nyheter with 1 Comment

Bolag i kris är ett ämne som tillhör Kreditvärdens kärnverksamhet. Denna podcast startade ju när vi skrev boken om företagsobligationer, som ägnar mer tid åt vad som händer när det går fel, snarare än när det går rätt. Den som investerar i obligationer eller andra typer av lån till företag behöver vara förberedd på vad som händer som bolagets affärsidé fallerar av olika skäl.

Om bolaget får svårt att betala sina skulder är oftast den första utvägen en rekonstruktion. Då inleds förhandlingar mellan långivare och ägare för att bygga om balansräkningen så att bolaget (förhoppningsvis) blir långsiktigt hållbart. Men hur går det till och hur går det för de företag som går in i rekonstruktion – kan de räddas?

Vi har i podcasten tidigare tagit upp exempel på när några av världens största bolag försätts i rekonstruktion: #3 om General Motors, #87 om WorldCom, #69 och #70 om Enron och senast #104 om Teknikmagasinet med dess fd VD. Vi har även djupdykt i rekonstruktionsjuridiken och de förhandlingar som sker med hjälp av advokatbyråer: #23 och #24 med Johan Häger på byrån Roschier.

I coronakrisens spår blir detta plötsligt ett högaktuellt ämne och vi får gott om anledning att återkomma till det framöver. Men vi önskar alla mycket “nöje” tills dess med våra tidigare avsnitt på länkarna ovan!

Uppdatering maj 2021:
Vi har sedan detta publicerades återkommit till ämnet i ett antal avsnitt. Dels har vi pratat med Kristoffer Ståhlbröst, partner på EY, om de eventuella konsekvenserna av pandemin på företags överlevnad i #116 Down or out. Dessutom har vi i två delar hört historiens om biltillverkaren Saabs uppgång och fall – #118 och #119. Därtill har vi diskuterat utredningen om en ny lag om företagsrekonstruktioner med utredaren och hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson i #127 – det får inte missas av någon med intresse för dessa frågor.

About the Author

About the Author: Louis Landeman är chef för kreditanalysen på Danske Bank Markets Sverige sedan 2010. Han började sin karriär inom kreditmarknaden 1996 på Standard & Poor’s, där han satte kreditbetyg på flera stora europeiska bolag. Därefter har han varit på bland annat Bear Stearns, SEB och Credit Suisse. Gabriel Bergin arbetade tidigare som kreditanalytiker och strateg på Danske Bank Markets men är nu politisk tjänsteman i Stockholms Stad. .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There is 1 Brilliant Comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. 127: Mot en svensk Chapter 11? : Kreditvärden | 2021/05/26

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top