Din podcast om företagsobligationer, kreditmarknaden och finansiell ekonomi

133: Vad är “sociala” lån och obligationer?

By on 2021/12/03 in Podcast with 0 Comments

Det finns ett stort intresse av att bidra till en hållbar utveckling genom investeringar som görs. Det är inte minst stora kapitalägare som pensionsbolag men också privatpersoner som vill skapa mervärden utöver den finansiella avkastningen. Samtidigt finns stora investeringsbehov inom inte minst offentlig sektor. Kan dessa två trender mötas och bidra till fler sociala investeringar? Två personer som kan hjälpa oss att förstå detta bättre är Björn Bergstrand, hållbarhetschef Kommuninvest och Anna Freiholtz, hållbarhetschef Uppsalahem.

Bildrättigheter: Uppsalahem

Tidigare i år etablerade Kommuninvest sitt första ramverk för sociala obligationer, som syftar till att skapa en direkt länk mellan framtida sociala obligationer utgivna av Kommuninvest och en ny låneprodukt för utpräglat sociala investeringar i kommun- och regionregi. Under titeln ”Lån för Social Hållbarhet” kan numera sådana lån beviljas till alla Kommuninvests 293 medlemmar, och inom tre breda kategorier: boende och boendemiljöer; trygghet, säkerhet och tillgänglighet samt hälsa, idrott, utbildning och kultur. Om detta och framtiden för sociala lån och obligationer får vi höra mer i detta avsnitt!

Musik i avsnittet:
Frank Sinatra, Count Basie – The Best Is Yet To Come

About the Author

About the Author: Louis Landeman är chef för kreditanalysen på Danske Bank Markets Sverige sedan 2010. Han började sin karriär inom kreditmarknaden 1996 på Standard & Poor’s, där han satte kreditbetyg på flera stora europeiska bolag. Därefter har han varit på bland annat Bear Stearns, SEB och Credit Suisse. Gabriel Bergin arbetade tidigare som kreditanalytiker och strateg på Danske Bank Markets men är nu politisk tjänsteman i Stockholms Stad. .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top